Waar gaat het over?
Deze paragraaf gaat in op de belangrijkste ontwikkelingen en de stand van zaken binnen de gemeentelijke bedrijfsvoering.
Organisatieontwikkeling
In 2024 is het Programma Organisatie op Koers 2.0 verder ontwikkeld. De input van de organisatie is verwerkt en grotendeels geïmplementeerd, waarbij sommige onderdelen verder worden uitgewerkt. In een eerdere RIB werd al aangegeven dat de werkzaamheden aanvankelijk behapbaar leken, maar dat de situatie door landelijke en interne ontwikkelingen inmiddels anders is geworden. De voortdurende personele wisselingen hebben de druk op de organisatie vergroot.
Om de ambities en doelen van de gemeente te blijven behalen in een steeds complexere maatschappelijke omgeving, is geconcludeerd dat een verdergaande ontwikkeling van de organisatie noodzakelijk is. Hierbij is het streven om het goede te behouden, zoals de werkethiek die wordt gekenmerkt door loyaliteit en betrokkenheid bij het eiland, korte lijnen en een sterk oplossend vermogen. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan verbeteringen, zoals het ombuigen van ad-hoc sturing naar meer procesmatige sturing en het beter faseren en prioriteren van werkzaamheden.
Opvang ontheemden Oekraine
De opvang van Oekraïense vluchtelingen op Texel in 2024 stond in het teken van inclusiviteit, samenwerking en het waarborgen van diversiteit. Een korte opsomming van de behaalde resultaten en uitdagingen.
Tijdelijke opvang: de opvangboot, voorziet in basisbehoeften zoals slaapplaatsen, maaltijden en medische zorg.
Culturele diversiteit: De komst van de locatiemanager medio 2024, die zowel de taal als de cultuur begrijpt, zorgde voor een inclusieve benadering. Dit verbeterde de communicatie en bood ruimte voor beleidsmatige en strategische verbeteringen.
Regionale samenwerking: Samenwerking met de gemeente Den Helder zorgde voor een betere spreiding van vluchtelingen, wat de druk op lokale middelen verlichtte en diversiteit in de opvang versterkte.
De bezettingsgraad van de opvangboot was gemiddeld 90% gedurende het jaar. 98% van de bewoners kreeg toegang tot medische en psychologische ondersteuning, met aandacht voor gender- en cultuurgebonden behoeften. In 2024 is gewerkt aan de voorbereidingen voor de duurzame locaties aan de Marsweg en Starkenburgh.
De opvang van Oekrainse vluchtelingen op Texel is in 2024 succesvol gebleken door de aanstelling van een locatiemanager met kennis van taal en cultuur, die diversiteit op de agenda heeft geplaatst. Het hebben van een beleidsadviseur die vanuit het diversiteitsvraagstuk het beleid rondom ontheemden vluchtelingen heeft vormgegeven. Het starten van voorbereidingen voor duurzame opvanglocaties, gericht op inclusie en integratie. Samenwerking met regionale partners, zoals Den Helder, om spreiding en diversiteit in de opvang te bevorderen.
Communicatiebeleid
Aandachtspunten en focus 2024
In 2024 is gewerkt aan een toegankelijke begrijpelijke en verbindende gemeente voor inwoners en stakeholders. Zo zijn op tal van onderwerpen inwoners betrokken bij hun leefomgeving. Bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie, Woonvisie, Mobiliteitsvisie zijn inwoners en andere stakeholders op uiteenlopende wijzen betrokken. Soms gaat het om een vragenlijst zoals op gebied van recreatie & toerisme, soms om bijeenkomsten of gesprekken op plekken waar inwoners zijn. Ook bij de herinrichting van de leefomgeving zijn inwoners en belanghebbenden betrokken.
Alhoewel participatief werken steeds gebruikelijker is – mede dankzij de Kwartiermaker Burgerparticipatie – is opnieuw aandacht nodig voor de toepassing van de Texelse Aanpak voor Burgerparticipatie zoals ook in de Communicatievisie vermeldt. De noodzaak tot een organisatie brede toepassing van deze professionele aanpak is afgelopen jaar bij verschillende onderwerpen helaas duidelijk naar voren gekomen.
Afgelopen jaar zijn ook de voorbereidingen gedaan om het instrument ‘inwonersberaad’ voor het eerst te kunnen toepassen. Ook is de uitvoering van het eerste beraad onafhankelijk uitgevoerd.
Verder is de informatievoorziening rondom met name projecten in de openbare ruimte op onze website uitgebreid, zijn we inwoners via onze social media veelvuldig van dienst geweest en is de pers nadrukkelijker betrokken op specifieke thema’s.
Tot slot wordt ook actief gewerkt aan een toegankelijke, begrijpende en verbindende organisatie voor medewerkers zoals bijvoorbeeld het verder professionaliseren van de nieuwsbrief.
Inwonersberaad
Het participatieinstrument Inwonersberaad is inmiddels een eerste maal ingezet voor het energievraagstuk. In het najaar van 2024 is het Texels Inwonersberaad gehouden. Tijdens 6 bijeenkomsten verdiepten ruim 70 deelnemers zich in de vraag: Hoe blijft Texel voorzien van voldoende energie?
Na een publiekscampagne ontvingen begin september alle Texelse inwoners vanaf 16 jaar een uitnodiging met de vraag of zij aan het Inwonersberaad wilden meedoen. Uit de 225 aanmeldingen is een groep van 80 inwoners geloot die representatief is voor de Texelse samenleving. Op 5 oktober begonnen de deelnemers aan de opdracht van de gemeente en gingen aan de slag met het energievraagstuk. De deelnemers leerden over het onderwerp, vormden zich een mening met behulp van deskundigen en zochten gezamenlijk naar oplossingen. Deze kennis werd in groepjes verwerkt tot adviezen. Alle adviezen die door een ruime meerderheid (minimaal 70%) van het beraad werden aangenomen, zijn eind januari 2025 als eindrapport overhandigd aan de gemeenteraad. Zaterdag 14 december vond de afsluitende bijeenkomst plaats, waarbij de voorzitter van het beraad een set adviezen overhandigde aan de burgemeester. De adviezen beslaan een breed palet aan thema’s en ambities. Van diverse opwektechnieken, besparingsmaatregelen en opslagmethodes. Ook wordt de noodzaak van samenwerking op het eiland genoemd om het energieprobleem op te lossen. Het Inwonersberaad roept de gemeente nadrukkelijk op om initiatief te nemen, te innoveren, faciliteren en organiseren.
De adviezen van het Inwonersberaad worden door de gemeenteraad als zwaarwegend beschouwd en overgenomen als deze juridisch, financieel en praktisch uitvoerbaar zijn. De ambtelijke organisatie stelt een bijbehorend raadvoorstel op waarbij de adviezen van het Inwonersberaad worden getoetst op deze randvoorwaarden vanuit een ja, mits- houding.
Dienstverlening
Uitgangspunten
• We organiseren de dienstverlening vanuit het klantperspectief.
• De gemeentewinkel is de eerste toegang voor alle klanten.
• Digitale inclusie: iedereen moet online mee kunnen doen.
• Texelse maat blijft: digitaal waar het kan, persoonlijk via telefoon of balie waar gewenst of nodig.
Beleid in ontwikkeling 2024
• Verder ontwikkelen en verbeteren van de (digitale) dienstverlening waarbij de bewoner centraal gesteld wordt en in de ontwikkeling en verbetering bevraagd en meegenomen wordt.
De gemeentewinkel is in 2024 bezig geweest om de dienstverlening te verbeteren. De Gemeentewinkel staat normaal niet vooraan met zelfstandige projecten die op de lange termijnplanning staan maar participeert wel in de verschillende projecten van andere teams/afdelingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bewerkstelligen van de invoering van de blauwe parkeerzone op Texel waarbij niet alleen meegedacht is over dit traject maar een deel van de uitvoering bij de Gemeentewinkel ligt. Een ander voorbeeld op dit vlak is het inwonersberaad. Naast het deelnemen aan het totale voorbereidingstraject, heeft de Gemeentewinkel een belangrijke rol gespeeld bij het opstellen van de mailing en de verzending daarvan aan een 12.000tal inwoners.
Naast participatie kan het ook voorkomen dat een project van een ander team (extra) werk met zich meebrengt voor de Gemeentewinkel. Zo zijn er extra, nieuwe woningen gerealiseerd in 2024. Bij een dergelijk project is de Gemeentewinkel in principe niet betrokken maar heeft wel tot gevolg dat er verhuisbewegingen naar de nieuwe woningen en naar de achtergelaten woningen plaats vinden. Dit heeft in 2024 geresulteerd in toename van het aantal verhuizingen én het aantal afgehandelde huisvestingsvergunningen.
Naast dit soort projecten heeft de Gemeentewinkel ook nog een aantal intern georiënteerde projecten uitgevoerd. Hierbij kan gedacht worden aan het optimaliseren van ict systemen en processen die de (wettelijke) taken van de Gemeentewinkel beter ondersteunen.
• Verder ontwikkelen van de adviesfunctie van de gemeentewinkel richting de organisatie. De kennis over wat van waarde is voor de bewoner vormt de basis.
De Gemeentewinkel medewerkers denken op alle fronten vanuit de klant en proberen collega’s in het gemeentehuis daarin mee te nemen. Door mee te kunnen denken en te kunnen lezen in een voorbereidende fase, is in een aantal gevallen voorkomen dat het klantperspectief vanuit de verdere organisatie niet centraal zou hebben gestaan. Dit was tot dan toe meer vanuit het proces zelf gedacht in plaats vanuit de klant. Ondanks alle drukke werkzaamheden in 2024 is gezien dat dit een belangrijk onderdeel is en blijft waardoor de samenwerking actief opgezocht is en op andere fronten bestendigd is.
• Zorgen dat de gemeentelijke website (inclusief gemeentelijke digitale producten zoals de formulieren) toegankelijk is voor iedereen, inclusief de laaggeletterden en de bewoners die digitaal minder vaardig zijn.
Op de website blijven we pagina’s toevoegen, verbeteren en monitoren. Feedback van de klant is daarbij leidend. Er is een verbeterde kaartmodule voor het presenteren van bijv. woningbouwprojecten en ontheffing blauwe zone. Er zijn online formulieren toegevoegd of al bestaande formulieren verbeterd. De onlineproducten zijn heel divers, van een vergunning voor bijenhouders, aanvraag sociaal medische indicatie tot een monumentensubsidie of bijzondere bijstand. Met name het verbeteren van de begrijpelijkheid van de teksten en het duidelijk maken of iemand iets wel of niet aan kan vragen heeft de meeste aandacht. Bij het digitaliseren van een product wordt zowel het webteam als team van zaakgerichtwerken betrokken.
Ook wetgeving (bijvoorbeeld de Woo) zorgt voor aanpassingen op de website zoals de Woo-module. Daarnaast leidde de wetgeving op digitoegankelijkheid van websites tot aanpassing van 5 websites die daardoor nu gedeeltelijk voldoen (status B op een schaal van 5 waarbij A het hoogste is). Duidelijk is geworden dat websites niet vanuit verschillende afdelingen of teams moet worden ontwikkeld maar centraal moeten worden ontwikkeld en webbureaus centraal aangestuurd om te voldoen aan de wetgeving.
Financieel beleid
In 2024 heeft het college voor het eerst een rechtmatigheidsverklaring afgegeven. Aan de aanbevelingen vanuit de VIC en de accountant is in 2024 gewerkt door de diverse afdelingen. Het VIC proces over het jaar 2024 is in de zomer van 2024 gestart met een nieuw VIC team. Daarnaast startte in de zomer een nieuwe interim concerncontroller. De interim concerncontroller brengt in 2024 en in het begin van 2025 in kaart wat er nodig is op het gebied van control bij de gemeente Texel. Op basis daarvan zal een nieuwe controller worden geworven in dienst van de gemeente.
Bestuursopdracht P&C
In mei van 2024 is gestart met de bestuursopdracht Planning&Control. Het hoofddoel van de opdracht is om te komen tot een nieuwe cyclus voor de planning en control die door de gehele organisatie wordt gedragen, verbetering van de kwaliteit, minder financiële beslismomenten en een reductie van de belasting op de medewerkers in de ambtelijke organisatie. De eerste onderdelen zijn hiervan al gerealiseerd:
- Het aantal financiële beslismomenten voor de raad is verlaagd naar 3. Namelijk de programmabegroting, tussenrapportage en programmarekening
- De perspectiefnota wordt meer inhoudelijk benaderd en minder financieel. Dit is voor het eerst zichtbaar gemaakt bij de perspectiefnota 2026.
- Voor het opstellen van de P&C producten is meer voorbereidingstijd uitgetrokken om betere producten op te stellen en te zorgen voor betere besluitvorming.
- De programmabegroting 2025 is digitaal opgesteld via Pepperflow en het proces omtrent de programmabegroting is aangepakt en heeft geleid tot meer rust en het gezamenlijk kunnen werken aan de P&C producten.
Key2Finance
Na een goede voorbereiding in 2023 is het nieuwe financiële pakket Key2Finance op 1 januari 2024 live gegaan. Door de goede voorbereiding is de overgang soepel verlopen, ook omdat er een harde knip werd gemaakt tussen het oude en het nieuwe pakket.
Key2Finance is nu één jaar in productie, en net als de organisatie zelf, zal ook Key2 zich blijven ontwikkelen om een juiste financiële vastlegging en optimale ondersteuning van de deelbudgethouders te waarborgen.
Diverse modules zullen verder in gebruik worden genomen en er wordt kritisch gekeken naar de huidige processen, waarbij verbeteringen zullen worden doorgevoerd waar nodig.
Horizontaal toezicht belastingdienst
In 2024 was er sprake van horizontaal toezicht door de belastingdienst. In het begin van 2025 heeft er een controle van de belastingdienst plaatsgevonden.
Interbestuurlijk toezicht
De provincie Noord-Hollands heeft een wettelijke taak op het houden van toezicht op gemeenten. Dit betreft een viertal risicodomeinen. Via deze link kunt u dit bekijken: interbestuurlijk toezicht
1. Financiën
Specifiek toezicht op de financiële positie van de gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.
2. Informatiebeheer
Toezicht op het informatie en archiefbeheer.
3. Huisvesting verblijfsgerechtigden
Toezicht op tijdige huisvesting van verblijfsgerechtigden bij gemeenten.
4. Omgevingsrecht
Toezicht en handhaving met een focus op de onderdelen milieu, bouw- en woningtoezicht en
ruimtelijke ordening.
Voor zowel 2024 als 2025 is er sprake van prudentieel toezicht.
Onderzoeken art. 213a
De onderzoeksplannen en onderzoeken art. 213a zijn niet gereed gekomen in het jaar 2024. Wel zijn in 2024 de eerdere onderzoeksonderwerpen nogmaals besproken met het college en de auditcommissie waarna het college de bestaande onderzoeksonderwerpen heeft vastgesteld. Het onderzoek naar de afvalstoffenheffing is eind 2024 gestart met het formuleren van de onderzoeksvraag en de daarbij horende deelvragen. Dit onderzoek zal in 2025 starten net als het onderzoek naar het minimabeleid.
Informatisering beleid
In 2022 is het informatiebeleidsplan vastgesteld voor de periode 2023-2027. Het informatiebeleidsplan geeft richting aan de koers die de gemeente Texel gaat varen op het gebied van haar informatievoorziening om te blijven voldoen aan de informatiebehoefte van de organisatie. Als Texel zitten we niet in de kopgroep maar houden we het beschikbaar komen van innovaties goed in de gaten. Bij het ontwikkelen en invoeren van nieuwe oplossingen voor dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening zijn we meestal een actieve volger. Ons belang ligt bij een goede dienstverlening voor de burger, om deze reden hoeven we geen voorloper te zijn in gebruik van technologie. Maar we moeten wel zorgen dat we bij blijven met de beste oplossingen, dit doen we door kennis te delen en op te halen bij andere organisaties.
In 2023 hebben we ICT kosten inzichtelijk gemaakt en meegedaan aan de M&I Benchmark (link maken Trends en conclusies ICT Benchmark Gemeenten 2023 ). Om naast alleen de kosten meer inzicht te krijgen in de ICT zijn er benchmarks en sessies gehouden op gebied van beveiliging, applicaties en ICT-visie. Op basis van deze resultaten is een actielijst opgesteld waar in 2025 verder uitgewerkt gaat worden. Een andere belangrijke ontwikkeling is het gebruik/ adoptie van de samenwerkingssoftware Microsoft 365 binnen de gemeente. Door de coronacrisis is het gebruik van Microsoft Teams enorm toegenomen. Binnen deze applicatie is veel meer mogelijk dan alleen online-vergaderen, zoals samenwerken in bestanden, versiebeheer, chatten i.p.v. mailen, werken met planborden. In 2024 zijn organisatie brede- en team-trainingen gehouden om het gebruik van deze applicatie te vergroten. Naast het vergroten van de mogelijkheden is gelijk begonnen met het opschonen en actualiseren van de informatie binnen de Microsoft omgeving. Dit ook met het toekomstige gebruik van AI binnen de organisatie. De eerste teams zijn binnen de organisatie overgegaan op Microsoft Teams.
Verder is het toegangscontrole systeem vervangen in het gemeentehuis en gemeentewerken, zijn meerdere Phishing mailings test uitgevoerd en deskundige medewerkers (Informatie Adviseur, Functionaris Gegevensbescherming en Trainee Digitale Coach) aangetrokken.
Gegevensbescherming
De functionaris gegevensbescherming heeft toezicht gehouden op de wettelijke verplichtingen vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De functionaris gegevensbescherming (FG) is intern en extern het aanspreekpunt voor privacyvraagstukken. Het borgen van de privacy blijft een continu proces en hangt nauw samen met informatiebeveiliging.
De functionaris gegevensbescherming heeft 35 meldingen van een informatiebeveiligingsincident ontvangen. Daarvan waren 21 meldingen een datalek. In 2023 waren 14 meldingen van een informatiebeveiligingsincident gemaakt. Dit laat een stijging van het aantal meldingen in 2024. Echter betekent juist het meer melden dat er meer bewustzijn is. Medewerkers voelen zich veiliger om te melden.
Alle meldingen van een datalek zijn in 2024 beoordeeld door de FG. In geen van de gevallen was een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens noodzakelijk. Naast het afhandelen van het incident wordt er ook een oorzaakanalyse uitgevoerd wat maakte dat het datalek ontstond. Zo nodig worden extra technische en/of organisatorische maatregelen genomen om in de toekomst dit risico op een datalek te mitigeren.
Een voorbeeld van een technische maatregel is dat bij participatie veel handmatig werd gedaan waardoor meerdere datalekken zijn ontstaan. Het aanschaffen van het onlinepakket Mijn Inkomen heeft het risico op deze datalekken direct verminderd omdat de handelingen niet meer handmatig worden gedaan.
Een voorbeeld van een organisatorische maatregel is dat werd gewerkt met volledige voornamen en achternamen van inwoners in e-mails richting collega's en in agenda afspraken. De werkafspraak is veranderd: Werk alleen met initialen en zaakdossiernummers in outlook afspraken en emails. Bij het doorsturen naar een verkeerde persoon zijn de gegevens dan niet herleidbaar.
Juridisch (kwaliteits)beleid
Uitgangspunten
• We hanteren een informele aanpak om bezwaren te voorkomen.
• In 2022 is besloten, aan de hand van een evaluatie, dat we weer 3 jaar we doorgaan met de
samenwerking met Hollands Kroon voor de behandeling van bezwaren.
• Om de procedure sneller en laagdrempelig te maken, handelen we ‘simpele’ soorten van bezwaren af door middel van ambtelijk horen.
• We houden onze verordeningen actueel en zorgen voor een helder werkproces.
Beleid in ontwikkeling 2024
• Versterking van de informele aanpak door deze meer structureel te maken, en verder in de
organisatie te waarborgen en verbetering van het proces van klachtenafhandeling is organisatie breed uitgezet en gewaarborgd in het werkproces.
In 2024 is gestart met het verbeteren van het klachtafhandelingsproces. Onderdeel van het nieuwe klachtafhandelingsproces is de informele aanpak verder te borgen in de organisatie. De verwachting is dat het nieuwe klachtafhandelingsproces in 2025 wordt afgerond. Doordat wordt gewerkt aan een nieuw klachtafhandelingsproces is het bewust zijn van de informele aanpak vergroot.
• Project juridische kwaliteitszorg door aan te sluiten bij inwerktraject nieuwe medewerkers.
Tijdens de onboarding van nieuwe medewerkers is de juridische kwaliteitszorg in 2024 een belangrijk onderdeel geworden. Alle nieuwe medewerkers worden op de hoogte gebracht van het juridische gedeelte binnen de gemeente Texel.
Wet Politiegegevens
De Wet politiegegevens is van toepassing op de gemeente Texel. Zij heeft buitengewoon opsporingsambtenaren in dienst welke proces-verbalen opmaken. Deze proces-verbalen en deze verwerking van persoonsgegevens vallen onder de Wet politiegegevens. Dit zijn in het bijzonder strafrechtelijke persoonsgegevens en dienen extra te worden beveiligd. In het besluit politiegegevens voor buitengewoon opsporingsambtenaren geldend wordt expliciet aangegeven dat er audits gedaan dienen te worden. Deze auditverplichting betekent dat ieder jaar een interne audit dient plaats te vinden en iedere vier jaar een externe audit. De resultaten van de externe audit worden gedeeld met de Autoriteit Persoonsgegevens. Het bleek dat de gemeente Texel nog niet aan deze verplichting had voldaan. In Q4 van 2024 heeft de initiële externe audit Wpg plaatsgevonden. Het definitieve rapport is door vertraging bij audit partij nog niet opgeleverd. Het is wel duidelijk dat de gemeente de opzet, werking en bestaan van omgang met politiegegevens dient te verbeteren. Op basis van het rapport van de externe auditor zal de gemeente Texel een verbeterplan opstellen om stappen te maken in het voldoen aan de wettelijke eisen van de Wet politiegegevens. Medio september 2025 wil de gemeente Texel een interne audit laten plaatsvinden om de verbeteracties te toetsen. Eind 2025 zal de gemeente Texel wederom een externe audit laten plaatsvinden om te voldoen aan de wettelijke kaders.
Wet Open Overheid
Aangezien de Wet Open Overheid een nieuwe paragraaf is geworden wordt dit in de paragraaf bedrijfsvoering niet nader toegelicht.
Kwaliteitsbeleid
In 2024 zijn diverse processen ingericht en verbeterd. Zo is het voor de inwoners mogelijk gemaakt om via de website een aanvraag te doen voor de omruilactie witgoed 2024. Voor de vluchtelingen uit Oekraïne is het mogelijk gemaakt om via de website hun inkomsten door te geven. Vanwege de Wet Open Overheid (WOO) is het vereist dat documenten geanonimiseerd worden. Daarom is een software tool voor anonimisering aangekocht en gekoppeld met het zaaksysteem Mozard. Met deze tool kunnen medewerkers nu eenvoudig hun brieven of andere documenten anonimiseren. Verder zijn er diverse sjablonen digi-toegankelijker gemaakt.
Het proces van de Strandhuisjes is verbeterd door een intensief traject. De huidige en toekomstige situatie zijn in diverse verbetersessies in kaart gebracht. De verdere inrichting van het proces in het zaaksysteem zal in 2025 worden afgerond.
Een ander verbetertraject in 2024 was het inrichten van het proces Reintegratie- Participatie bij het Huis van Ontwikkeling (HvO). Ook is een start gemaakt met het inrichten van het proces Inburgering bij HvO. Beide processen van HvO worden in 2025 verder ingericht in het zaaksysteem. Eind 2024 zijn de belangrijkste processen van de organisatie in kaart gebracht, deze processen zullen vanaf 2025 (door middel van stroomschema’s) worden beschreven.
In het kader van samenwerking met de Waddeneilanden heeft de gemeente Texel voor de gemeente Terschelling een introductie in de leanfilosofie gegeven en vervolgens samen hun proces subsidies in kaart gebracht. Tevens is de gemeente Terschelling geholpen met vragen over het inrichten van diverse processen in hun zaaksysteem.
Net als het voorgaande jaar is ook in 2024 gewerkt aan de kwaliteitsslag vanwege de Wet Modernisering Elektronische Bestuurlijk Verkeer (WMEBV). Daarvoor moeten de formulieren inwonersvriendelijker gemaakt worden. Bijvoorbeeld verbeteringen in de informatie in de formulieren (denk aan het duidelijk maken wat nodig is bij een digitale aanvraag). Een andere doorgaande verbetering is het werken aan duidelijke brieven binnen het Sociaal Domein (bijvoorbeeld Wmo, bijstand, energietoeslag, zorgverzekering).
In 2023 is gestart met het opschonen en bewerken van het archiefblok 2001-2013, aan het eind van 2024 is de helft van het archief inmiddels bewerkt. Dit komt neer op 30 meter aan archief. Er is ook een slag geslagen met het digitaliseren van de gebruiksvergunningen, ook hier is eind 2024 de helft van alle gebruiksvergunningen digitaal beschikbaar.
Personeelsbeleid
Uitgangspunten
Gemeente Texel is een aantrekkelijke werkgever voor nieuw en bestaand personeel.
De effecten van arbeidsmarktcampagne wordt in 2025 voor het eerst feitelijk gemeten, wel heeft het een toename van open sollicitaties teweeggebracht aan het eind van 2024. Daarnaast wordt eind 2025/ begin 2026 de aantrekkelijkheid van de werkgever voor het eigen personeel gemeten via een medewerkerstevredenheid onderzoek. In overleg met de OR is dit van 2024 doorgeschoven zodat hier het bijna geheel vernieuwde MT in kan worden meegenomen.
We hebben een meerjarige strategische personeelsplanning die elk jaar wordt vertaald in een werkdocument met daarin de specifieke activiteiten voor dat jaar.
In 2023 is een werkdocument opgeleverd, door wisselingen in het Management is in 2024 geen nieuw werkdocument opgeleverd, maar is er gekozen om een nieuw strategisch personeelsplan op te stellen in 2025. Uiteraard is er wel doorgewerkt aan zaken die op de planning stonden zoals een nieuw onboardingsproces, vroegtijdige vervanging bij uitstroom van zeer ervaren medewerkers, werving en selectie van tijdelijke extra medewerkers voor de uitvoering van het coalitieprogramma, etc.
Beleid in ontwikkeling 2024
• Strategische personeelsplanning;
De huidige arbeidsmarktsituatie vraagt extra inspanningen van een werkgever bij het aantrekken en ook het behouden van medewerkers. Hierbij is het
vernieuwen/ verbeteren van onze positie als werkgever op de veranderende arbeidsmarkt een
belangrijk onderdeel.
Gemeente Texel heeft een arbeidsmarktcampagne ontwikkeld en gelanceerd, waarmee onze werving en selectie is geprofessionaliseerd en wij ons als werkgever beter positioneren. De lancering in aanwezigheid van vele collega's in de bioscoop ontlokte positieve reacties. Daarnaast merken we een toename in het aantal open sollicitaties.
Omvang, opbouw, ontwikkeling van het personeelsbestand en de loonkosten
Hieronder staan een aantal grafieken die te maken hebben met de omvang, de opbouw en ontwikkeling van het personeelsbestand bij de gemeente Texel en de omvang van de loonkosten.
Instroom medewerkers 2024 | |
Medewerkers in dienst gemeente | 52 |
Stagiairs |
14 |
Inhuurmedewerkers | 30 |
Totaal instroom | 96 |
Uitstroom medewerkers 2024 | |
Medewerkers in dienst gemeente | 33 |
Stagiairs | 15 |
Inhuurmedewerkers | 22 |
Totaal uitstroom | 70 |
Omvang loonkosten
Ziekteverzuim
Het ziekteverzuim is in 2024 opgelopen naar 7,4% zoals onderstaande tabel laat zien. Deze stijging komt vooral door een stijging van het lang en extra lang verzuim. In 2024 is extra aandacht besteed aan het ziekteverzuim binnen de organisatie. Zo is een vitaliteitsweek georganiseerd om het bewust zijn bij de medewerkers te vergroten. Spijtig genoeg zijn twee medewerkers overleden na een ziekbed in 2024 en zijn drie medewerkers afgekeurd (geheel of gedeeltelijk).
Onderdelen financiële verordening
Hieronder het overzicht van een aantal onderdelen die vanuit de financiële verordening verplicht zijn over te rapporteren. De uitleg over de verschillen is mee genomen in de financiële analyse per programma.
Inhuur van derden | Huisvesting | Automatisering | Raad en griffie | Rekenkamer | Accountant | |
Begroot | € 4.182.222 | € 1.151.127 | € 1.568.924 | € 574.408 | € 12.000 | € 65.591 |
Werkelijk | € 4.298.398 | € 1.218.480 | € 1.337.986 | € 556.612 | € 11.573 | € 48.804 |
Verschil | € (116.176) | € (67.353) | € 230.938 | € 17.796 | € 427 | € 16.787 |