Paragraaf Wet open overheid (Woo)

Wet open overheid (Woo)

Terug naar navigatie - Wet open overheid (Woo)

Waar gaat het over?
In deze paragraaf treft u informatie aan over de openbaarheid van overheidsinformatie van de gemeente Texel, op basis van de Wet open overheid. 

Wet open overheid 
Sinds mei 2022 geldt de Wet open overheid (Woo). De Woo vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Een van de verschillen tussen de Woo en de Wob is verplichting om overheidsinformatie op voorhand/actief openbaar te maken. De actieve (op voorhand) en passieve (op verzoek) publicaties maken we openbaar op onze website www.texel.nl en via de Woo-index. De actieve en passieve openbaarmaking zijn naast het op orde hebben van de informatiehuishouding de belangrijkste plichten die de overheid heeft volgens de Woo. 

Doel
Het vertrouwen vergroten in de gemeente. Verhelderen wat we doen en waarom we het doen. Onze dienstbaarheid vergroten, naast de burger gaan staan in plaats van tegenover. 

2024 
Aansluitend op 2023 zijn we verdergegaan met de actieve en passieve openbaarmakingen, het verbeteren van de informatiehuishouding, de Woo gefaseerd invoeren en het samenwerken in de regio Noordkop op het niveau van kennisuitwisseling. In 2024 is intern de projectgroep Woo opgericht met vakspecialisten op het gebied van informatiehuishouding, de website, privacy en regelgeving. De webpagina met de uitleg over het Informatieverzoek en het Woo-verzoek is aangemaakt, het digitale formulier is verbeterd, de Woo-module is ingericht, woo@texel.nl is in gebruik genomen en er is voor de duur van 2 jaar een Woo-coördinator aangenomen.  

Voor het anonimiseren van documenten hebben ongeveer 30 collega’s een online training over de nieuwe anonimiseringsapplicatie DataMask gevolgd. Het anonimiseren gebruiken we bij openbaarmaking ter bescherming van onder andere de privacy van personen en bedrijven.  

Aan het management team is uitgelegd hoe ver we staan en wat er nog nodig is. De organisatiebrede Woo-training is ingekocht en we hebben voldaan aan de wettelijke verplichting om de eerste vijf informatiecategorieën actief te publiceren. 

De rol van de Woo-coördinator is implementeren/borgen Wet open overheid binnen de gemeente Texel. 

Uitdagingen daarbij zijn: 

  • Alle collega’s bekend maken met de Woo 
     In februari en maart 2025 volgt een organisatiebrede Woo-training.     
     Nieuwe collega’s krijgen standaard tijdens de introductieperiode uitleg over wat de Wet open overheid inhoudt.
  • Informatiehuishouding op orde                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Tijdens Mozardtrainingen en op intranet maken we de collega’s bewust van de noodzaak om alles, álle informatiedragers dus ook bijvoorbeeld mails en appjes, op te  slaan in Mozardzaken, zodat er geen ‘gaten’ vallen in wat er gebeurd is/gedaan is. Informatiebeheerplan schrijven (DIV)
  • Afhandelen van omvangrijke Woo-verzoeken 
     De uren/medewerkers die nodig zijn om (bijvoorbeeld duizenden) documenten te verzamelen, door te nemen, zienswijzen te vragen bij belanghebbenden, te anonimiseren en te publiceren binnen de afhandeltermijn.
  • Collega’s voorbereiden op het zelf ontvangen en afhandelen van Woo-verzoeken 
     Werkwijze beschrijven. Coördinatie en begeleiding van Woo-coördinator over de aandachtspunten en de te volgen stappen. 
     Zaaktype Woo-verzoek inrichten met de werkwijze stap voor stap, en alle sjablonen.
  • De haalbaarheid onderzoeken van het door de collega’s/teams zelf ontvangen en afhandelen van Woo-verzoeken.

Opmerkelijk
In 2024 zijn er 24 Woo-verzoeken ontvangen, waarvan er 8 een verzoek om informatie bleken te zijn en 2 zijn ingetrokken. 

Opmerkelijk hierbij is dat het bij 8 Woo-verzoeken om een verzoek om informatie blijkt te gaan. Door oprecht geïnteresseerd binnen 1 dag contact opnemen met de verzoeker, blijkt dat het vaak niet de voorkeur van de verzoeker heeft om de vraag en de documenten geanonimiseerd te laten publiceren op de website. Het gaat vaak eigenlijk alleen om zelf antwoord te krijgen op de vraag. Het middel Woo-verzoek werd gebruikt om antwoord te krijgen en serieus genomen te worden. Het op deze manier contact opnemen heeft als voordeel dat we het verzoek als een veel minder bewerkelijk verzoek om informatie af kunnen handelen. De verzoeker is tevreden en intern scheelt het in tijd, werkdruk en geld.

Deze manier van contact opnemen sluit aan bij de ontwikkelingen rond het wetsvoorstel ‘versterking waarborgfunctie Algemene wet bestuursrecht’. Het wetsvoorstel gaat over aanpassingen om de dienstverlening door de overheid te verbeteren, de menselijke maat hierbij te versterken en laagdrempelig contact te bevorderen.  

Met de Wet open overheid hebben we een mogelijkheid in handen om het vertrouwen in de gemeente Texel te vergroten, onze dienstbaarheid te vergroten door meer naast de burger te gaan staan in plaats van tegenover en duidelijk te maken wat we doen en waarom we het doen.