De gemeente heeft specifiek aandacht voor wonen, welzijn en zorg voor ouderen. Inwoners kunnen zo lang mogelijk op een voor hen goede en veilige manier in hun eigen omgeving blijven wonen. Onze samenleving staat open voor iedereen, ook voor mensen met bijvoorbeeld dementie of verward gedrag. Iedere inwoner ontvangt de ondersteuning die hij of zij nodig heeft met daarbij zoveel mogelijk eigen regie.
We streven ernaar de kwaliteit van leven van onze inwoners te verhogen. Daarbij richten we ons op alle leeftijden, van nul tot honderdplus, en focussen ons op de speerpunten uit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), die zijn uitgewerkt in de verschillende opgaven zoals benoemd in de uitvoeringsprogramma's Sociaal Domein 2024-2027:
- extra aandacht voor de mentale gezondheid van de jeugd
- het versterken van de sociale basis
- het terugdringen van gezondheidsachterstanden
- een gezonde leefstijl
- voorkomen en vroeg signalering van middelengebruik
- sport- en beweegparticipatie
- mantelzorg
- vitaal ouder worden
Wat hebben we gedaan in 2024?
Hernieuwde uitvoeringsprogramma’s
De voorgaande uitvoeringsprogramma’s en nieuwe landelijke ontwikkelingen in het sociaal domein zijn afgelopen. Daarom is samen met maatschappelijke partners stilgestaan bij de huidige situatie op Texel om helder te krijgen wat er de komende jaren nodig is in het sociaal domein. Deze uitkomsten zijn meegenomen in de hernieuwde uitvoeringsprogramma’s sociaal domein. In de programma’s is ook het landelijk programma Gezond en Actief Leven Akkoord opgenomen waarmee we richting geven aan de lokale uitvoering voor preventie, een verbeterde gezondheid en een versterkte sociale basis.
Ook is een koppeling gemaakt met de vastgestelde regiovisie sociaal domein (april), het vastgestelde gestelde gezondheidsbeleid (mei) en de nieuwe bcf-afspraken met Texels Welzijn (mei). Deze plannen en afspraken zijn nauw verweven met elkaar en worden op regionaal en lokaal niveau uitgerold.
Implementatie programma’s
Na vaststelling van de uitvoeringsprogramma’s 2024-2027 in mei hebben we de projectstructuur ingericht voor de implementatie van de programma’s. Daarna hebben we, vanuit de onze regiefunctie, stevig ingezet op partnerschap met uitvoerende partijen in het sociaal domein. Waarbij we spraken over elkaars verwachtingen, kaders formuleerden en hebben we gezamenlijke doelen verkend.
Om efficiënt te kunnen werken hebben we de bestaande coalities hervormd, uitgebreid of samengevoegd. Ook zijn we gestart met het opstellen van een strategisch communicatieplan Sociaal Domein. In deze overkoepelende communicatieaanpak ligt het accent op het bereiken van inwoners en het inrichten van een communicatieplatform.
Behaalde tussenresultaten zijn:
Uitvoeringsprogramma ’Kind & Jongeren’
We hebben geïnventariseerd wat al is opgezet in het kader van Kansrijke start. We vormden een coalitie Kansrijke start en er was ook een startbijeenkomst.
Werkgroep
Voor de werkgroep Ouderkracht hebben we een projectleider aangesteld. In themabijeenkomsten hebben we ouders voorzien van informatie rondom opvoeden (o.a. omgaan met verleidingen, groepsdruk en mentale gezondheid). Ook is er een dialoogsessie geweest met betrokken partners over de OKO-aanpak en ook een bijeenkomst voor professionals over mentale gezondheid. Op basis van feedback van de ouderavonden en de dialoogsessie hebben we een plan van aanpak opgesteld.
Jongeren
Bij jongeren hebben we opgehaald wat zij graag in hun vrije tijd doen en wat zij nog missen. In het kader van de ACT-app benaderden we actief (potentiële) aanbieders om (nieuw) aanbod toe te voegen aan de app. Ook hebben we gevraagd hun aanbod up to date te houden.
Op basis van actualiteiten, trends en ontwikkelingen haalt Young 4 Ever maandelijks een thema aan, waaraan projectmatig wordt gewerkt. Deze thema’s gaan o.a. over alcohol, drugs, seksualiteit, gamen en social media.
Uitvoeringsprogramma ‘Alle (kwetsbare) inwoners’
We hebben ingezet op het herstellen en bestendigen van relaties met maatschappelijke partners met name in de gezondheidszorg op Texel. Zo worden de lijnen korter en kunnen we gezamenlijk stappen maken in de opgaven van het uitvoeringsprogramma.
Dit uitvoeringsprogramma heeft qua doelgroep veel overlap met het uitvoeringsprogramma ‘Ouderen’. Daarom hebben we gekozen om één gezamenlijke coalitie Sociale Basis op te richten van waaruit verschillende werkgroepen aan de slag gaan. De coalitie is gevormd en voorbereidingen zijn getroffen voor de startbijeenkomst in januari 2025.
Spelen en ontdekken
We hebben het gezondheidsbeleid vastgesteld en op onderdelen tot uitvoering gebracht. Zo is er beleid- en beheerplan spelen 2024 ‘voor spelen en ontdekken’ opgesteld. Dit plan is gericht op speeltuinen. Bewustwording van het gezondheidsaspect speelt hierin een prominente rol, waarmee buiten spelen en bewegen op jonge leeftijd wordt gestimuleerd. Dit plan wordt verder verantwoord in programma 5 ‘samen beleven en bewegen’.
Leefbaarheidsonderzoek
We hebben opdracht gegeven voor een leefbaarheidsonderzoek in de dorpen Oudeschild en De Cocksdorp. Deze onderzoeken krijgen een vervolg in 2025.
Positieve Gezondheid
Vanuit de gedachte Positieve Gezondheid zijn we samen met huisartsen gestart om de interventie Welzijn op Recept (WOR) nieuw leven in te blazen. Ook hebben we samenwerkingsafspraken gemaakt en maakten we een informatiefolder voor cliënten.
Durper Soep
Samen met Texels Welzijn en Kerngezond Texel is het initiatief ‘durper soep’ gestart. Eén keer per maand komen de inwoners van De Cocksdorp onder het genot van een kom soep bijeen om over relevante thema’s geïnformeerd te worden, deze samen te bespreken en ook om verhalen en ervaringen te delen.
Mantelzorg Texel
De mantelzorg wordt steeds breder ondersteund. In samenwerking met verschillende welzijnspartners organiseerden we bijeenkomsten ‘het lotgenotencontact’ voor jonge mantelzorgers. Jongeren kunnen hier hun ervaring delen en kunnen ontspannen om zo los te komen van zorgtaken. Er is aandacht en een luisterend oor voor mantelzorgers tijdens het Alzheimer Café, Café Brainstorm en in de Deel.
We openden een fysiek mantelzorgsteunpunt in de Buureton waar inwoners naar toe kunnen komen voor informatie en advies.
Ook hebben we het Mantelzorgcompliment weer uitgedeeld. De mantelzorgers werden persoonlijk bezocht en bedankt en kregen een leuke attentie voor hun inzet het afgelopen jaar.
Jeugdpas
De implementatie van de Jeugdpas (Texelpas) is vertraagd en wordt in 2025 opgepakt.
Uitvoeringsprogramma ‘Ouderen’
De opgave ‘Ouderen hebben een woonsituatie die passend is bij de (zorg)behoefte om zo lang mogelijk vitaal (thuis) oud te worden, wordt verantwoord onder programma 8 ‘Goed wonen’.
Valpreventie
De Sportstichting is gestart met de training Valpreventie in Oosterend en Den Hoorn en in Den Burg bij de instelling De Waerden. Voorafgaand aan de trainingen hebben we testavonden gehouden voor inwoners en (verbeter)programma’s gemaakt. We hebben informatiebijeenkomsten gehouden om het belang van valpreventie te belichten.
Texels Welzijn haakte aan om te informeren en signaleren over eenzaamheid. Ook zijn er themabijeenkomsten gehouden door een diëtist (gezonde leefstijl en bewegen) voor deelnemers van de training valpreventie.
Voor de training Valpreventie zijn twee beweegcoaches opgeleid om deze training te mogen geven en er zijn extra materialen voor de training aangeschaft.
Vitaliteitsmarkt
Sportstichting Texel heeft, in samenwerking met Texels Welzijn en Kerngezond Texel, een vitaliteitsmarkt ‘Lekker in de je vel’ georganiseerd. Dit was een beurs voor de volwassen doelgroep met extra focus op senioren. Het doel was om deze groep langer fit en actief te houden en vitaal en veilig in huis te kunnen blijven wonen. Op de beurs hadden 21 partijen een stand en zo’n 150 inwoners uit de doelgroep, hebben de beurs bezocht.
BCF Texels Welzijn
Met Texels Welzijn zijn nieuwe meerjarige afspraken gemaakt voor de periode 2024-2026. In deze bcf staan de te bereiken maatschappelijke effecten en beleidsdoelen in het kader van zorg en welzijn van de gemeente centraal. Vanuit het maatschappelijk werk is ingezet op ondersteuning, preventie en participatie. Daarnaast is gestart met het uitbreiden van de Deel naar een inloophuis Texel gericht op ontmoeting waar, naast inwoners met een niet aangeboren hersenletsel en beginnende dementie, ook inwoners met reuma en kanker een dagdeel terecht kunnen. Andere mooie voorbeelden waar invulling aan is gegeven door Texels Welzijn zijn het uitbreiden van het mantelzorgsteunpunt, het inrichten van het vrijwilligerscoördinatiepunt in het HvO en initiatieven zoals de ‘Durper soep’ en Welzijn op Recept.
Uitvoeren jongerenparticipatie
Het betreft hier het initiatief om lesmateriaal te creëren om bij scholen interactief met de jeugd in gesprek te gaan middels een toekomststoel. Dit initiatief is niet opgepakt in 2024.
Realisatie jongeren ontmoetingsplek (JOP)
De JOP is meegenomen in het ontwerp van het ijsbaanterrein waar we in 2025 uitvoering aan geven.