Programma 4 - Toekomst voor de jeugd

Visie

Terug naar navigatie - Visie

Texel is een fijne gemeente om te wonen en te leven. Er heerst een prettig vestigingsklimaat, en het eiland trekt ook jonge gezinnen aan. Dit komt mede door de aanwezigheid van goede basis- en middelbare scholen. Kinderen en jongeren kunnen op Texel gezond, gelukkig en veilig opgroeien. Voor de allerkleinsten zijn er volop mogelijkheden om te spelen, bewegen en ontdekken. 

Het onderwijs op Texel is sterk en goed georganiseerd. Scholen werken intensief samen binnen een doorgaande leerlijn van 0 tot 19 jaar, die is geborgd in een krachtig onderwijsnetwerk. Ouders hebben keuze uit vijf onderwijsvormen: openbaar, katholiek, protestants-christelijk, algemeen bijzonder en antroposofisch onderwijs. De basisscholen in de dorpen blijven zo lang mogelijk behouden, zodat kinderen dichtbij huis naar school kunnen. Ongeacht de locatie heerst er overal een uitstekend pedagogisch en didactisch klimaat. 
Voor voortgezet onderwijs kunnen leerlingen terecht bij de brede scholengemeenschap OSG De Hogeberg, waar praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo en vwo worden aangeboden. Het vmbo biedt daarnaast specifieke richtingen binnen toerisme, techniek, horeca, zorg en bouw. De aansluiting tussen basis- en voortgezet onderwijs is goed geregeld, waardoor leerlingen een soepele overgang ervaren. 

Ook na de schooltijd blijft de gemeente inzetten op persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit. Inwoners worden gestimuleerd om zelfredzaam te blijven en zowel geestelijk als lichamelijk vitaal ouder te worden. Basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen zijn essentieel voor iedereen, en hier wordt al vroeg in geïnvesteerd. 

Wij streven naar kwalitatief goed onderwijs voor onze kinderen en een omgeving waarin alle inwoners gezond en vitaal oud kunnen worden. 

Link naar Visie en Beleid - Texel

4.1 Openbaar basisonderwijs

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

4.1 Openbaar basisonderwijs

Terug naar navigatie - 4.1 Openbaar basisonderwijs

We streven ernaar om de vier openbare basisscholen en de bijzondere basisscholen zo lang als mogelijk in stand te houden. We willen inclusief onderwijs realiseren, zo dicht bij huis als mogelijk. Daar is een sluitende onderwijsstructuur voor nodig. 

Wat hebben we gedaan in 2024?
(Basis)scholen Texel 
De scholen stemmen hun samenwerking af op de Texelse Agenda Onderwijs & Zorg en de Texelse Onderwijsvisie. Vanuit deze agenda ontstaan initiatieven gericht op Passend Thuisnabij Onderwijs en het vormen van één gezamenlijk onderwijskundig en organisatorisch netwerk. Ook met de gemeenten in de regio Kop van Noord-Holland werken we samen aan de zorgstructuur rond het basis- en voortgezet onderwijs, gebaseerd op de Regionale Agenda Onderwijs & Zorg.  

Inclusief onderwijs 
In 2024 hebben we gesprekken gevoerd met de schoolbesturen over een vernieuwde opzet van de Regionale en Lokale Texelse) Agenda Onderwijs & Zorg met als doel om deze goed met elkaar te verbinden. 

Onderwijs & Zorgagenda 
In 2024 hebben we de huidige Texelse ondersteuningsstructuur onderzocht. De aanbevelingen hebben we uitgewerkt in concrete acties die terugkomen op de vernieuwde Onderwijs & Zorgagenda.    

Pilot samenwerking 
In het kader van de regionale samenwerking op het gebied van Onderwijs & Zorg is besloten een pilot op Texel te starten. In deze pilot werkt een kernteam van specialisten integraal samen om passende zorg voor kinderen te bepalen én te realiseren.     

TXL Sporthal 
Ook in 2024 hebben we het bewegingsonderwijs in de TXL Sporthal en in de sportzalen van de dorpshuizen verzorgd. 

4.2 Onderwijshuisvesting

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

4.2 Onderwijshuisvesting

Terug naar navigatie - 4.2 Onderwijshuisvesting

 De Skool in Den Burg heeft de eerste schooljaren succesvol doorlopen en vervult inmiddels een centrale rol binnen het lokale onderwijsnetwerk. De scholen in het buitengebied werken goed samen.  

Wat hebben we gedaan in 2024?
Verduurzamen
Na de realisatie van De Skool in Den Burg zijn we gestart met de volgende stap: het verduurzamen en moderniseren van schoolgebouwen in de dorpen. Gemeente en schoolbesturen werken samen aan integrale huisvestingsplannen, passend binnen het huidige rijksbeleid. Hierbij wordt ook onze ambitie voor verduurzaming van de gemeentelijke gebouwen meegenomen. 

De Bruinvis/de Vliekotter 
Voor zowel De Bruinvis in Oudeschild als De Vliekotter in Oosterend zijn plannen in voorbereiding om de schoolgebouwen te verduurzamen en te moderniseren. Voor beide scholen is hiervoor een voorbereidingskrediet toegekend. De ambitie is om een (vorm van) Integraal Kindcentrum (IKC) te realiseren. Daarom zijn ook de voorschoolse voorzieningen betrokken bij het planproces. Voor de ontwikkeling hebben we externe expertise ingezet. 
Door de toename van het aantal leerlingen op De Vliekotter is aanvullende huisvestingscapaciteit nodig. Hiervoor is extra krediet beschikbaar gesteld, waarmee het schoolbestuur tijdelijke uitbreiding heeft gerealiseerd. 

Onderwijsdata 
Gegevens zoals leerlingaantallen zijn cruciaal voor het opstellen van goede huisvestingsplannen. Deze data hebben we gedeeld met de scholen en de opstellers van de plannen, zodat zij op basis van actuele inzichten kan werken. 

OSG De Hogeberg 
Om het schoolgebouw van OSG De Hogeberg kwalitatief op peil te houden, is structureel aanvullend budget beschikbaar gesteld. Ook zijn we gestart met de vervanging van de verlichting door energiezuinige LED-verlichting. 

Zo gaan we dat doen

4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Terug naar navigatie - 4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Gezond, gelukkig en veilig opgroeien 
Onze ambitie is dat jongeren gezond, gelukkig en veilig opgroeien, met minder gebruik van alcohol en drugs, vooral onder de 18 jaar. Preventie is hierin een essentieel onderdeel. In alle dorpen streven we naar voldoende speel- en ontmoetingsplekken. Daarnaast willen we dat jongeren zich op het eiland breed kunnen ontwikkelen op het gebied van sport, cultuur en andere vrijetijdsbesteding. Goed onderwijs moet overal toegankelijk zijn, ongeacht in welk dorp een leerling naar school gaat. 
We willen de brede scholengemeenschap behouden. Door te investeren in jongeren hopen we hen aan het eiland te binden. Voor wie dat wil, faciliteren we een doorgaande leerlijn, eventueel met een korte uitstap naar de overkant, richting een toekomstbestendige baan op Texel. 

Wat hebben we gedaan in 2024? 
Rijksbeleid voor onderwijsachterstanden 
In het kader van het Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden Beleid (GOAB) wordt gewerkt met programma’s voor voorschoolse educatie. Daarnaast krijgen kinderen in het basisonderwijs extra taalondersteuning via de Taalklas en de voorschoolse (VE-)voorzieningen. 

Naast het landelijke beleid voert de gemeente aanvullend beleid, gericht op kansengelijkheid en brede ontwikkeling. Hieronder vallen de volgende voorzieningen: 

  • Bewegingsonderwijs:?De gemeente vindt het belangrijk dat elk kind goed bewegingsonderwijs krijgt. Daarom worden gymlessen verzorgd door vakdocenten. De kosten van de tweede gymles worden door de gemeente gesubsidieerd. 
  • Motorische ondersteuning:?Kinderen met een motorische achterstand ontvangen extra begeleiding voor zowel grove als fijne motoriek. Scholen ontvangen hiervoor een subsidie voor Motorische Remedial Teaching (MRT). 
  • Schoolbegeleiding:?Scholen krijgen subsidie om kinderen brede ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van taal, gedrag en leerontwikkeling. 
  • Spraakontwikkeling:?Leerlingen in groep 1 en 2 met een vermoeden van een spraakachterstand kunnen worden gescreend. De gemeente vergoedt deze voorziening. Ook in de voorschool wordt dit als onderdeel van het GOAB uitgevoerd. 
  • Cultuureducatie:?De gemeente stimuleert cultuureducatie via subsidies, waarmee scholen extra culturele activiteiten kunnen organiseren. 
  • Leerlingenvervoer:?Ouders van kinderen die verder dan zes kilometer van een passende school wonen, kunnen in aanmerking komen voor leerlingenvervoer, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Dit geldt ook voor kinderen die naar het speciaal onderwijs op de vaste wal gaan. De gemeente hanteert hiervoor de Verordening leerlingenvervoer gemeente Texel. 

Zo gaan we dat doen

4 Wat is gedaan in 2024 wat op de planning stond in 2023

4 Aangevraagde en toegekende subsidies

4 Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - 4 Beleidsindicatoren
Taakveld Indicator Eenheid Bron Jaar Texel Nederland
4. Onderwijs Absoluut verzuim Aantal per 1.000 leerlingen www.waarstaatjegemeente.nl 2019 0 2,4
2020 0,6 2,7
2021 0,6 2,7
2022 6,7 4,2
2023 3,1 6,3
4. Onderwijs Relatief verzuim Aantal per 1.000 leerlingen www.waarstaatjegemeente.nl 2019 18 25
2020 13 20
2021 13 20
2022 14 24
2023 35 27
4. Onderwijs Vroegtijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie (vsv'ers) % deelnemers aan het vo- en mbo-onderwijs www.waarstaatjegemeente.nl 2019 2,0 2,0
2020 1,7 1,7
2021 1,9 1,9
2022 2,0 2,4
2023 2,5 2,4

De cijfers over 2024 zijn nog niet bekend. 

4 Wat heeft het gekost

Wat heeft het gekost programma 4

Terug naar navigatie - Wat heeft het gekost programma 4
Bedragen x €1.000
Exploitatie Realisatie 2022 Realisatie 2023 Primaire Begroting 2024 Begroting na wijzigingen 2024 Realisatie 2024
Lasten
PROGRAMMA 4 Toekomst voor de jeugd
TV_4.1 Openbaar basisonderwijs 89 98 116 122 105
TV_4.2 Onderwijshuisvesting 1.544 1.139 1.119 1.665 1.687
TV_4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken 1.167 943 910 900 1.162
Totaal Toekomst voor de jeugd 2.800 2.180 2.144 2.688 2.954
Baten
PROGRAMMA 4 Toekomst voor de jeugd
TV_4.2 Onderwijshuisvesting 391 18 29 29 0
TV_4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken 625 251 20 20 347
Totaal Toekomst voor de jeugd 1.016 269 49 49 347
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -1.784 -1.911 -2.095 -2.639 -2.607

4 Analyses

Terug naar navigatie - Analyse
Analyse
De kolom begroting 2024 na wijziging minus rekening 2024 waarbij rekening moet worden gehouden met de opgenomen lasten en opgenomen baten. Die zijn bij de analyse getotaliseerd. (bedragen x € 1.000)
Openbaar Basisonderwijs 17
Overige oorzaken <€50k waaronder bewegingsonderwijs door latere facturatie. 17 V
Onderwijshuisvesting -52
De Hogeberg - Dit betreft een voorziening voor het onderhoud van OSG de hogeberg. Het restant zal in 2025 worden toegevoegd. 69 V
Nutskosten - Voor bbo de fonteind, de jozefschool en de vrije school zijn de nutskosten niet geraamd in 2024. Als gevolg hiervan is er voor deze 3 scholen een totale afwijking van €66K ontstaan verdeeld over 3 kostenplaatsen. -66 N
Overige oorzaken <€50k -55 N
Onderwijsbeleid en leerlingzaken 65
Onderwijsachterstandenbeleid: Dit betreft een regeling die doorloopt tot en met 2025. Het saldo van 2024 zal worden overgeheveld naar 2025. 76 V
Overige oorzaken <€50k -9 N
Totaal programma 4 V 30