Bereikbaarheid op en van/naar Texel staat in dit programma centraal. Wij zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van een wegen-, straten- en fietspadennetwerk over het hele eiland met onder meer voetpaden binnen de bebouwde kom. We willen een veilige infrastructuur die past bij het verkeersaanbod. Bij herstel en reconstructies van de infrastructuur richten we de weg zo veilig mogelijk in, zo mogelijk met financiële ondersteuning van de provincie om verkeersveilige fietsoversteken te verbeteren.
Wat hebben we gedaan in 2024?
Openbaar vervoer
Een belangrijk onderdeel van de bereikbaarheid is goed functionerend openbaar vervoer. De verantwoordelijkheid voor het busvervoer ligt bij de provincie en wij blijven met haar in gesprek over mogelijke verbeteringen. Deze verbeteringen hebben we met een pilot onderzocht en verlengen we naar volgend jaar. In 2025 vindt een eindevaluatie plaats.
TESO
Als eiland zijn wij sterk afhankelijk van de veerverbinding met Den Helder. We werken samen met TESO aan de bereikbaarheid van het opstelterrein op Texel. Waar mogelijk ondersteunen we de lobby richting Rijkswaterstaat over het onderhoud en een spoedige reconstructie van de aanlandingen in Den Helder en op Texel.
Fietspaden
Sinds 2021 hebben we de fietspaden, wegen en parkeerterreinen van Staatsbosbeheer overgenomen. De afgelopen jaren zijn met name de fietspaden voortvarend opgeknapt. De waardering van bezoekers op het onderdeel fiets- en wandelpaden is hierdoor ook flink gestegen. Deze lijn willen we vasthouden.
Voorbeelden van projecten die reeds in de planning stonden zijn succesvol afgerond zoals de Rommelpot, Rozendijk en Schetterswei/Tureluur - onderdeel van de derde tranche projecten. Er ligt nog een aantal kansen om de fietsvriendelijkheid van Texel te verbeteren. Vooral het verbeteren (verkeersveiligheid, bereikbaarheid, onderhoudstoestand) van bestaande infrastructuur en eveneens het uitbreiden van het fietspadennetwerk om aansluitingen te realiseren en daarmee gaten in het netwerk op te vullen. Deze aspecten zijn ook onderdeel van Mobiliteitsvisie 2025-2035.
Wateroverlast
Als gevolg van de toenemende wateroverlast zien we knelpunten ontstaan op wegen en fietspaden, vooral rond het bos- en duingebied. Daarom verwachten we in de toekomst herstelprojecten in het wegen- en fietspadenareaal om structurele wateroverlast (die niet door de waterbeheerder opgelost kan worden) het hoofd te bieden.
Wegen
In 2023 is het Wegenbeheerplan vastgesteld voor een periode van vijf jaar (2024-2028). Dit is de basis voor de uitvoering van groot onderhoud en eveneens de realisatie van kredietprojecten. Afgelopen periode zijn diverse wegen gerehabiliteerd, asfalt vervangen op veel buitenwegen, her bestraat, bermverharding aangebracht en zijn diverse straten opnieuw ingericht. Voorbeelden daarvan zijn de Redoute, De Zaandammerdijk en Kamperfoelieweg waarmee we de veiligheid en bereikbaarheid op de weg hebben verbeterd.
Kogerstrand
We zijn gestart met het uitvoeren van een nieuwe toegangsweg (zandlichaam i.p.v. een brug) naar het Kogerstrand. Hiermee waarborgen we de toegang tot het strand en aan het strand gelegen horeca. Ook hebben we bij de nieuw te realiseren situatie rekening gehouden met verkeer van en naar camping Kogerstrand. Een duurzaamheidsaspect van dit project is dat de nieuwe situatie ons in de toekomst meer flexibiliteit biedt om in te spelen op dynamische ontwikkelingen voortkomend uit de kustvisie.