Bestuurlijke boodschap

Bestuurlijke boodschap

Terug naar navigatie - Bestuurlijke boodschap

Bestuurlijke boodschap

De programmarekening die voor u ligt is vooral een document om terug te kijken. Welke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, wat is er gerealiseerd en welke resultaten zijn er behaald? Daarbij ook kijken naar wat hebben we geleerd van deze periode en wat kunnen we daarvan meenemen naar de toekomst.

Het jaar 2024 is gebruikt om de basis weer op orde te brengen. Na een roerige periode in het voorgaande jaar is er veel inzet geweest in 2024 om de organisatie te verstevigen. Dit was noodzakelijk om de ambities die het college heeft gesteld waar te kunnen maken. In het midden van 2024 is de midterm review uitgevoerd, wat een goed overzicht heeft gegeven van de resultaten op d gestelde uitgangspunten in het College Uitvoeringsprogramma.  Er zijn stappen gezet in het aanpakken van het woningtekort, denk hierbij aan het Skillerveld, de Siep, locatie Kompasschool en op de Marsweg Noord is gestart met de ontwikkeling. De Woonvisie is opgesteld inclusief uitvoeringsprogramma, er is een integraal Veiligheidsplan opgesteld, het Paraplubestemmingsplan verblijfsrecreatie is vastgesteld en het inwonersberaad is gehouden. Ook is de bouw van het Thijssehuis gestart, de transitie van taken van de Bolder naar het Huis van Ontwikkeling vormgegeven, de regiodeal Noord Holland Noord binnengehaald en gestart met de uitvoering van de regiodeal de Wadden. Verder is er gewerkt aan reconstructie van de fietspaden in het bos, de Redoute aangepast en de strandslagen 12 en 15 opgehoogd. 

Helaas hebben we niet alles tot uitvoer kunnen brengen wat we gepland hadden. Personele ontwikkelingen hebben tijd en aandacht gevraagd, maar met de uitrol van de Arbeidsmarktcampagne is een nieuwe impuls gegeven om moeilijk invulbare vacatures uiteindelijk duurzaam vervuld te krijgen.

Door aan de ene kant hogere opbrengsten, en aan de andere kant minder of uitgestelde kosten, sluiten we met een ruim positief saldo van bijna € 3,3 miljoen. Wij stellen voor om hiervan ca. € 0,26 miljoen aanvullend te bestemmen voor nog niet uitgevoerde projecten die nog niet via programmabegroting overgeheveld zijn.  Dit zijn beschikbaar gestelde projectbudgetten waaraan in 2024 om diverse redenen geen uitvoering kon worden gegeven. Dit loopt uiteen van uitgesteld rijksbeleid, naar personeelsschaarste tot niet uitgegeven rijksmiddelen. 

Afwijkingen in het rekeningsaldo die opvallend zijn, zijn overschrijdingen bij uitvoering jeugdbeleid, inhuur personeel(o.a. sociaal domein, beleid), programma riool, lagere toeristen en forensenbelasting, hogere opleidingskosten en hogere kosten exploitatie van de haven. Opvallende onderschrijdingen zijn de lagere rente en kapitaallasten, verkoop van gronden, minder aanleg bermverharding, nafacturering Toeristen en Forensenbelasting 2023 en minder re-integratietrajecten. .

Onze gezamenlijke ambities zowel intern als extern liggen hoog en daar worden ook de bijbehorende middelen voor beschikbaar gesteld. Intern zijn we inmiddels bezig met de uitrol van Eilandkracht, de opvolging van Organisatie op Koers 2.0. Extern merken we dat door de snel veranderde omgeving het takenpakket van gemeenten groter en complexer wordt, hierdoor is samenwerken in de verschillende regio's van cruciaal belang. 

In het jaar 2024 hebben wij met elkaar kunnen bouwen aan vertrouwen, voor een sociaal en duurzaam Texel. Dit willen we samen met u als raad en de Texelse inwoners in 2025 voortzetten.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van gemeente Texel,
de secretaris,    de burgemeester,

E. Wolfskamp    M. Pol Msc