Participatie & communicatie
We zetten stappen in participatie en communicatie, maar de uitvoering moet beter op basis van de communicatievisie, ons burgerparticipatiebeleid en de inzet van de omgevingsmanagers. Door regelmatige evaluaties meten we het maatschappelijke doel van grotere betrokkenheid van inwoners.
Belang samenwerken
In de regio zijn we een betrouwbare partner en leveren we inbreng op de voor Texel belangrijke thema’s zoals het sociaal domein, gebiedsgerichte aanpak landelijk gebied en mobiliteit. De regionale samenwerking neemt de komende periode nog meer toe en heeft al voor het binnenhalen van twee Regio Deals gezorgd, te weten De Wadden en Noord-Holland-Noord.
Het is duidelijk geworden dat de samenwerking in de regio Noord-Holland verbeterd moet worden. Dit werd vastgesteld door de vier colleges van B&W met de vaststelling van de bestuursopdracht ‘Versterking regionale samenwerking Kop van Noord-Holland’ op 19 november 2024. De grote maatschappelijke opgaven, zoals de beschikbaarheid van kwalitatief goede jeugdhulp, vergrijzing, nieuwkomers en asielzoekers, stikstofaanpak, circulariteit, klimaatmaatregelen, wonen en bereikbaarheid, kunnen de vier gemeenten alleen gezamenlijk aanpakken. Door effectief en efficiënt in de regio samen te werken worden de lokale inwoners uiteindelijk beter bediend en wordt uiteindelijk de leefbaarheid in de regio Kop van NH vergroot.
Voor het eerste overgangsjaar (2025) is door de gemeentesecretarissen in 2024 een besluit genomen voor een regionale werkbegroting. Hierin worden de reeds beschikbaar gestelde regionale budgetten als dekking gebruikt en wordt er zoveel mogelijk binnen de beschikbare regionale middelen gewerkt. Er is wel sprake van een tekort. Dit komt onder andere doordat de (boven) regionale opgaven de afgelopen jaren zijn gegroeid en complexer zijn geworden. Het Rijk en de provincie vragen met toenemende mate om als (sub)regio te acteren. Het tekort wordt meegenomen in lokale tussentijdse rapportages voor het jaar 2025.
Voor het jaar 2026 e.v. worden de kosten voor de regionale organisatie opgenomen in de begroting die in november 2025 naar de lokale gemeenteraden gaat. Hierin zitten ook incidentele frictiekosten. De structurele extra kosten worden geschat op tenminste enkele tonnen extra per jaar per gemeente (voorstel naar rato per inwoner). Voor de gemeente Texel zal dit financieel anders uitpakken, en wellicht geen extra dekking nodig zijn bij deze verdeelsleutel. Om te starten, worden de eerste drie jaar extra frictiekosten gemaakt, voor onder andere het opstarten en inrichten van de organisatie. In 2026 wordt er regionaal geïnvesteerd in bijvoorbeeld in personeel en een geschikte werklocatie voor de regionale medewerkers zodat zij als team kunnen functioneren. Bij voorkeur vindt dit plaats in een bestaand gemeentehuis.
De kracht van de regio zal op termijn renderen in een hogere kwaliteit, betrouwbaarheid en financiële voordelen zoals bijvoorbeeld de recent toegekende procesmiddelen voor het maken van een toekomstagenda brede welvaart Kop van NN. Het gaat dus niet om een besparingsoperatie en het uitgangspunt is dat de kosten voor de baten uit zullen gaan. Investeren in een sterke regio heeft op de langere termijn inhoudelijke meerwaarde voor de lokale gemeenten en daarmee voor de inwoners.
Meer duidelijkheid over de exacte, structurele extra kosten van de regionale organisatie volgt in de begroting 2026.
Sluitende begroting
We presenteren een sluitende begroting voor het jaar 2026, daarnaast willen we in de meerjarenbegroting ook minimaal voor het jaar 2027 een sluitende begroting presenteren. Dit is een uitdaging doordat we kiezen om de kapitaallasten van toekomstige investeringen alvast mee te nemen in de meerjarenbegroting. Dit zorgt ervoor dat niet jaarlijks een claim wordt gelegd op de programmabegroting maar alvast meerjarig vooruit wordt gekeken. We brengen deze verwachte kapitaallasten in beeld.